Het geneesmiddel pomalidomide is per 12 juni 2019 in de sluis geplaatst voor zover verstrekt in combinatie met bortezomib en dexamethason voor de behandeling van volwassen patiënten met multipel myeloom die eerder minimaal één ander behandelregime hebben gehad met lenalidomide. Aanleiding voor de sluisplaatsing was het feit dat de verwachte kosten van de verstrekking van dit middel voor deze indicatie de grens van € 50.000 of meer per patiënt per jaar overschrijdt in combinatie met een verwacht macrokostenbeslag van die verstrekkingen van € 10 miljoen of meer per jaar. Het middel voldeed daarmee aan de criteria voor sluisplaatsing.

Op 11 februari 2021 heeft het Zorginstituut in een gecombineerd advies over meerdere geneesmiddelen voor de behandeling van multipel myeloom geconcludeerd dat pomalidomide bij bovengenoemde indicatie voldoet aan de stand van wetenschap en praktijk en geadviseerd om het middel voor bovengenoemde indicatie tijdelijk op te nemen in het basispakket. Het Zorginstituut adviseerde daarbij scherp te onderhandelen over de prijs van pomalidomide ten behoeve van een financieel arrangement. In juli 2022 is met de leverancier van pomalidomide voor bovengenoemde indicatie een financieel arrangement overeengekomen dat loopt tot 1 januari 2025. Als gevolg hiervan kon pomalidomide voor deze indicatie gedurende de looptijd van het arrangement uit de sluis komen en toegelaten worden tot het basispakket.

Voor meer informatie zie; Staatscourant 2024, 33003 | Overheid.nl > Officiële bekendmakingen (officielebekendmakingen.nl)