Dit volgt uit het advies van het Zorginstituut Nederland (hierna: Zorginstituut) van 2 augustus 2024, kenmerk 2024027657, over de sluisplaatsing van deze middelen.

Vabysmo (faricimab)
Op 26 juli 2024 heeft de Europese Commissie een handelsvergunning afgegeven voor toelating tot de Europese markt van faricimab voor de volgende indicatie-uitbreiding:

  • Voor de behandeling van volwassen patiënten met visusverslechtering als gevolg van macula-oedeem secundair aan retinale veneuze occlusies (veneuze takocclusie of retinale veneuze stamocclusie).

Ordspono (odronextamab)
Odronextamab is een nieuw intramuraal geneesmiddel. Op 22 augustus 2024 heeft de Europese Commissie een handelsvergunning afgegeven voor toelating tot de Europese markt van odronextamab voor twee indicaties, namelijk:

  • Als monotherapie voor de behandeling van volwassen patiënten met recidiverend of refractair diffuus grootcellig B cel-lymfoom (r/r DLBCL) na twee of meer lijnen systemische therapie; en
  • Als monotherapie voor de behandeling van volwassen patiënten met recidiverend of refractair folliculair lymfoom (r/r FL) na twee of meer lijnen systemische therapie.

Voor meer informatie zie deze link naar de Staatscourant